Valon konferenssiin kokoontuneille, 15.4.2022

Suomen Bahá’íden Kansallinen Henkinen Neuvosto

15. huhtikuuta 2022
bahá’í-vuosi 179

Valon konferenssiin kokoontuneille

Rakkaat ystävät täällä ja etänä

Suomen Bahá’íden Kansallinen Henkinen Neuvosto toivottaa teidät kaikki sydämellisesti tervetulleeksi Valon konferenssiin! Olemme hyvin kiitollisia nähdessämme runsaan joukon osallistujia koko Suomen laajuisesti, Ahvenanmaalta Inariin. On ilon aihe, että paikalla on tänä viikonloppuna yli 200 eri-ikäistä ihmistä eri taustoista. Perheitä, ystäviä ja naapureita. Uusia ja vanhoja tuttavuuksia.

Tämä tapaaminen on osa maailmanlaajuista konferenssien sarjaa, jonka Yleismaailmallinen Oikeusneuvosto on kutsunut koolle edistämään ihmiskunnan ykseyttä. Nämä konferenssit tuovat yhteen maailman tilasta kiinnostuneita ihmisiä neuvottelemaan siitä, miten he voivat ystävineen parantaa yhteiskunnallisia oloja omasta arjestaan alkaen. Tämä on osa henkiseksi hankkeeksi kutsuttua kehityskulkua, joka on ollut käynnissä jo bahá’í-uskon alkuajoista saakka, jolla on ollut monenlaisia vaiheita ja joka on erityisesti viime vuosikymmenten saatossa laajentunut ja tullut entistä näkyvämmäksi joka puolella maailmaa. Tulevina vuosina tämän henkisen hankkeen päätavoitteena on lisätä tuntuvasti kokemusta bahá’í-uskon yhteiskuntaa rakentavan voiman vapauttamisesta.

Kun puhumme yhteiskunnan – ja tietysti koko maailman – parantamisesta, tarkoitamme tasapainoon ja rauhaan suuntautuvaa kehitystä, jolla on sekä henkinen että aineellinen ulottuvuus. Ihmiskunnan nykytila osoittaa selvästi, että pysyvää edistystä ei ole mahdollista saavuttaa, jos huomion keskipisteenä on vain toinen näistä ulottuvuuksista. Konferenssin aikana pyrimme ymmärtämään, mikä merkitys Bahá’u’lláhin opetusten järjestelmällisellä soveltamisella on henkisen ja aineellisen hyvinvoinnin aikaansaamisessa. Tulemme tarkastelemaan edellä mainitun henkisen hankkeen luonnetta ja sitä, millaisin askelin tuo hanke on kehittynyt niin maailmalla kuin Suomessa. Tulemme myös pohtimaan, miten hanketta voitaisiin edistää tulevina vuosina ja miten voisimme omassa elämässämme sitoutua sen edistämiseen. Luvassa on pohdintoja yhteiskunnallisesta muodonmuutoksesta, innoittavia keskusteluja pienryhmissä, taiteellista ja luovaa ilmaisua, yhdessäoloa ja hartaudellisia hetkiä.

Toivomme, että Valon konferenssi tulvii rakastavan yhteenkuuluvuuden henkeä. Bahá’í-yhteisö pyrkii tietoisesti harjoittelemaan sitä, miten jokainen yksilö voidaan nähdä yhden ja saman ihmiskunnan kallisarvoisena jäsenenä, jonka Jumala on kutsunut ”olevaisuuteen parantamaan maailmaa”1. Niin ikään toivomme, että tapahtumassa vallitsee kutsuva vire, joka kannustaa toimimaan yhdessä, tukeutumaan toisiin ja tarjoamaan apua. Konferenssi on toki Kansallisen Neuvoston järjestämä, mutta juuri te osallistujat olette konferenssin toteuttajia ja mahdollistajia. Tämä on tilaisuus sekä palvella kaikkia osallistujia että vastata tapahtuman sujuvuudesta yhteistuumin. Kolmas toiveemme on, että viikonlopun aikana syntyy uusia oivalluksia jatkuvan oppimisen merkityksestä. Eikö oppiminen kukoistakin juuri sellaisessa rohkaisevassa ilmapiirissä, jossa voidaan kurottautua pohtimaan uusia kehityksen näköaloja, joka hyväksyy virheet, kannustaa epäonnistumisista eteenpäin ja suhtautuu uuden ymmärryksen kehittymiseen joustavasti? Pyydämme teitä hyödyntämään nämä päivät pohtimalla luovasti, avoimesti ja jopa keskeneräisesti, vaihtamaan ajatuksia suorasti ja rakastavasti, kuuntelemaan toisiamme herkällä korvalla ja tekemään paljon muistiinpanoja.

Rakkaat ystävät, ihmiskunta on murrosvaiheessa ja etenee vääjäämättä kohti rauhaa. Maailman nykytilanne on kuitenkin vakava – suoraan sanoen pelottava. Räikeä epäoikeudenmukaisuus tuntuu kasvavan päivä päivältä tuoden sydämiin musertavaa surua ja lannistavaa epätoivoa. Ihmiskunnan aivoitukset ovat panneet vireille vaarallisia kehityskulkuja, joita ei kyetä hillitsemään vanhan maailmanjärjestyksen tottumuksilla, opeilla tai rakenteilla. Nykyiset sodat ja muut maailmaa kuluttavat kriisit eivät kuitenkaan ole tulleet tyhjästä eivätkä ne ole ihmiskunnan historiallisesta kokemuksesta irrallisia. Ne ovat suoraa jatkumoa aiemmille sodille, vallan väärinkäytön perinteille ja kollektiiviselle kyvyttömyydelle. Ne ovat kovaa vauhtia luhistuvan vanhan maailmanjärjestyksen ominaispiirteitä, satoa ihmiskunnan ja sen johtajien aiemmista valinnoista jopa vuosisatojen takaa.

Yli 150 vuotta sitten Bahá’u’lláh kutsui silloiset kuninkaat ja johtajat perustamaan maailmanrauhan. Hän varoitti heitä pahenevasta asevarustelun ja tuhon kierteestä, jos he eivät kykenisi tarttumaan tähän vuosituhansia odotettuun, kaikkien uskontojen lupaamaan mahdollisuuteen. Hänen näkemyksensä maapallosta ihmiskunnan yhteisenä kotimaana ei kuitenkaan saanut vastakaikua valta-asemansa loistokkuuteen tyytyväisiltä hallitsijoilta. He ja heidän valtansa muuttuivat epäolennaisiksi, mutta heidän valintansa osoitti ihmiskunnalle tuskallisemman polun kuljettavaksi. Yleismaailmallinen Oikeusneuvosto kuvaa tätä polkua seuraavasti:

Bahá’íta kannustetaan näkemään kaikilla elämänalueilla tapahtuvissa mullistavissa muutoksissa kahden olennaisen kehityskulun välinen vuorovaikutus. Toinen on luonteeltaan tuhoava, kun taas toinen on yhdentävä, ja molemmat auttavat omalla tavallaan viemään ihmiskuntaa eteenpäin polulla, joka johtaa sen täysimittaiseen aikuisuuteen. – – Vaikka rapauttavat voimat ovat vaikutuksiltaan tuhoisia, ne helposti pyyhkäisevät tieltään ihmiskunnan edistymistä haittaavat esteet ja antavat tilaa sille yhdentymiskehitykselle, joka saattaa monenlaisia ryhmiä yhteen ja tuo ilmi uusia tilaisuuksia yhteistyölle ja yhteistoiminnalle. – – Ihmiskunnan asiat tullaan järjestämään kokonaan uudelleen, ja yleismaailmallinen rauhan aikakausi alkaa.2

Toisessa yhteydessä Oikeusneuvosto kirjoittaa:

Miten synkältä tilanne saattaakin näyttää minään tiettynä aikana, miten lohduttomilta välittömät näkymät ykseyden toteuttamiseksi voivatkin vaikuttaa, epätoivoon ei ole mitään syytä. Maailman huolestuttava tila voi ainoastaan kannustaa meitä vahvistamaan sitoutumistamme rakentavaan toimintaan.3

Bahá’u’lláhin opetukset viitoittavat ihmiskunnalle valoisan tulevaisuudennäkymän ja keinot jumalallisen sivistyksen perustamiseen. Hän kutsuu jokaista osallistumaan ja antamaan panoksensa eheän maailman luomiseksi. Tämä on kutsu kaikille ihmisille kansallisuuteen, etnisyyteen, sukupuoleen, ikään, uskontoon tai mihin tahansa muuhun ominaisuuteen katsomatta. Tämä on kutsu sukupolvien mittaiseen tehtävään. Tätä yhteinen henkinen hankkeemme viime kädessä merkitsee.

Kiitos, että olette mukana.

Suomen Bahá’íden Kansallinen Henkinen Neuvosto
David Bergen, sihteeri


  1. Bahá’u’lláh, Ykseyden pyhättö, ¶2.42.

  2. Yleismaailmallinen Oikeusneuvosto 2.3.2013 Iranin bahá’ílle, ¶4.

  3. Yleismaailmallinen Oikeusneuvosto 18.1.2019 maailman bahá’ílle, ¶9.