Suomen bahá’ílle, 26. helmikuuta 2024

Suomen Bahá’íden Kansallinen Henkinen Neuvosto

26. helmikuuta 2024
bahá’í-vuosi 180

Suomen bahá’ílle

Rakkaat ystävät

Viitaten kirjeeseemme 18. tammikuuta 2024 meillä on ilo kertoa, että nuorten liikkeen tukemiseksi on laadittu lupaavia suunnitelmia.

Nuorten liike antaa muodon Yleismaailmallisen Oikeusneuvoston nuorille osoittamalle pyhälle tehtävälle olla eturintamassa nostamassa koulutusinstituutti kehittyneemmälle toiminnan tasolle. Instituuttiprosessin avulla nuoret syventyvät bahá’í-kirjoitusten sisältämiin henkisiin ja moraalisiin teemoihin sekä kehittävät älyllisiä ja ilmaisullisia taitoja, jotka palvelevat heitä koko elämän ajan. Ylevät ajatukset käännetään käytännön toiminnaksi nuorten osallistuessa ruohonjuuritason pyrkimyksiin rakentaa elinvoimaisia yhteisöjä, joissa asukkaiden välinen ystävyys ja luottamus vahvistuvat. Nuorten tarmokkuus, toiveikkuus ja tahto parantaa maailmaa ohjautuvat rakentavaan toimintaan heidän oppiessaan tarkastelemaan ympäröivää yhteiskuntaa, sitä muovaavia voimia ja ihmisten välisiä vuorovaikutussuhteita niin perheessä, ystävien kesken, koulussa, työelämässä, yhteisöissä kuin mediassakin. Yhteisörakentamisen kautta nuoret löytävät oman roolinsa itseään nuorempien kehityksen tukijoina. He tunnistavat mahdollisuuksia osallistua lasten henkiseen kasvatukseen, toimia varhaisnuorten valmentajina ja tarjota esimerkiksi opiskeluapua koululaisille. Yhteisen pyrkimyksemme keihäänkärkenä nuorten tulee voida luottaa koko yhteisön tukeen ja osallistumiseen.

Instituutin pyhänä velvollisuutena on vapauttaa nuorten luontainen kyvykkyys ja kanavoida heidän aikansa ja tarmonsa, taitonsa ja lahjansa nousevan sukupolven henkisen kasvatuksen tarjoamiseen. Tämä kyvykkyys kehittyy kuitenkin vain ympäristössä, jossa nuoret tuntevat laitosten uskon ja luottamuksen sekä yhteisön ja heidän perheidensä rakkauden ja rohkaisun.1

​Kaikki nuoret paikkakuntaan katsomatta ovat sydämellisesti tervetulleita osaksi nuorten liikettä. Ensi kesästä lähtien nuorten valtakunnallisia tapaamisia ja pidempiä koulutuksia järjestetään säännöllisesti erityisesti 15–25-vuotiaille2 nuorille. Heti alkukesästä on tarjolla yhteinen koulutusjakso Helsingissä 3.–16. kesäkuuta 2024, minkä jälkeen nuoret kokoontuvat uudelleen syyslomaviikonloppuna 19.–20. lokakuuta 2024, joululomalla 1.–6. tammikuuta 2025, talvilomaviikonloppuna 22.–23. helmikuuta 2025 ja jälleen kesälomalla 2.–15. kesäkuuta 2025. Tämä vakiintuva koulutuspolku mahdollistaa nuorten etenemisen Ruhi-instituutin runkokurssisarjassa nopeassa tahdissa. Opiskelun yhteydessä nuoret syventyvät pyhiin kirjoituksiin, vahvistavat toveruuden siteitä laajenevassa ystäväpiirissään, tukevat toisiaan palvelussa, tutustuvat bahá’í-uskon historiaan, käyvät syvällisiä keskusteluja heille olennaisista aiheista ja kehittävät taiteellista luovuuttaan. Koulutusinstituutti tulee tiedottamaan lisää nuorten kansallisista tapaamisista ja koulutuksista, mutta pyydämme nuoria ja heidän perheitään varaamaan päivämäärät kalenteriinsa jo nyt.

Nuoria tuetaan ottamaan omistajuus yhteisestä tulevaisuudestaan rohkaisemalla heitä tarkastelemaan elämäänsä palvelun käsitteen kautta. Jos elämää ei nähdä yhtenäisenä kokonaisuutena, aiheuttaa se helposti ahdistusta ja hämmennystä. Nuorten liike herättää nuoret omaksumaan palveluhenkisen asenteen ja eheän näkökulman, joiden avulla elämän eri osa-alueet asettuvat täydentämään toisiaan ja elämän henkiset ja aineelliset tarpeet löytävät tasapainon. Nuoret oppivat siitä, miten heidän yhteinen pyrkimyksensä palvella ihmiskuntaa muovaa kestäviä ystävyyssuhteita. Synkkyyden, epätoivon tai yhteiskunnallisten jakolinjojen painottamisen sijaan nuoret innostuvat toimimaan todellisen rakkauden ja toivon ilmapiirissä, joka on avoin kaikille. Elämään syntyy syvää merkityksellisyyttä, kun nuoret kokevat henkilökohtaisen kasvun yhdistyvän yhteiskunnallisen muutoksen edistämiseen. Oikeusneuvosto on useasti huomauttanut henkisen kasvun ja toiminnan tasapainon välttämättömyydestä:

”Tekemisen” merkityksellisyys eli palvelemaan nouseminen ja muiden sielujen rinnalla kulkeminen on saatettava sopusointuun ”olemisen” tiedostamisen kanssa, mikä tarkoittaa jumalallisia opetuksia koskevan oman ymmärryksen lisäämistä ja henkisten ominaisuuksien kuvastamista omassa elämässään.3

Nöyrä vetoomuksemme on, että kaikki ystävät, yhteisöt ja laitokset Suomessa omaksuvat yhteisesti edellä esitetyn vision ja tukevat nousevia sukupolvia kaikin mahdollisin tavoin. Pyydämme, että tulevina viikkoina ja kuukausina joka puolella Suomea nuorten ja heidän perheidensä kanssa käydään lukuisia keskusteluja nuorten liikkeen tarkoituksesta ja tulevista ajankohdista ja että nuorten osallistumista haittaavat esteet pyritään poistamaan.

Rakkain terveisin

Suomen Bahá’íden Kansallinen Henkinen Neuvosto
Safa Hovinen, sihteeri


  1. Yleismaailmallisen Oikeusneuvoston puolesta eräälle kansalliselle henkiselle neuvostolle 9.2.2017.

  2. Tämä painopiste ikäryhmässä ei sulje pois vanhempien nuorten osallistumista.

  3. Yleismaailmallinen Oikeusneuvosto mannermaisten neuvonantajalautakuntien konferenssille 29.12.2015, ¶36.